Sunday, November 11, 2007

Studiebezoek Praag, dag 1

Waw... : ik ben in Praag, de culturele hoofdstad van Europa in 2000: ik heb vandaag nog maar een fractie van de stad gezien en ik weet al waarom !

Waw... : wat een overwinning op mezelf: tijdens het 2de semester 2006-2007 gekandideerd voor een studiebezoek in het kader van het 'Lifelong Learning Programme (LLP) - Study visits for education specialists and decision makers', geselecteerd, me voorbereid en zie me hier nu zitten !

Vandaag was alvast een overrompelende ervaring: een stad die compleet nieuw voor me is en met mensen rond de tafel van zo'n diverse landen en zo'n diverse achtergronden...
Met dertien zijn we in het totaal: 5 uit Tjechië, 3 uit Turkije, 2 uit Spanje, 1 uit Griekenland (Corfu), 1 uit Oostenrijk, 1 uit Groot-Brittannië en 1 uit... België (waarvan men enkel 'Brussels' kent: 'Antwerp ?' 'Ghent ?', laat staan 'Kortrijk ?' !).
De meesten van ons zijn lerarenopleiders en het eerste wat we vandaag gedaan hebben, is proberen wijs te raken uit hoe de onderwijssystemen er in de hierboven opgenoemde landen uitzien. Niet simpel !
Leg trouwens voor België maar eens uit dat wij een federaal land zijn, 3 gemeenschappen hebben en 3 gewesten (de Turkse deelnemers lachten zich een kriek: al die structuren voor 10 miljoen inwoners; in Istanbul wonen ongeveer 12 miljoen mensen bijeen in één stad...). Het systeem van de netten klonk iets vertrouwder in de oren (al spreken de meesten slechts van het onderscheid 'public schools' en 'private schools').

Waw...: wat een dag... ik ga hem afsluiten, want morgen staat er vanaf 8 uur weer vanalles op het programma !
Morgen schrijf ik weer... en misschien kan ik er dan een fotootje bij publiceren !

Karlien.

3 comments:

Christine said...

Hé Karlien,
daar wil ik wel wat meer over weten. Zal je blog blijven lezen!

Christine

Stéphanie VM said...

Hey Karlien,

Blij te lezen dat de eerste dag al supergoed meeviel ! Ik ben benieuwd naar je ervaringen ... dus zal ik de komende dagen je blog verder lezen ! Ik wens je een leerrijke ervaring...

Groetjes,

Stéphanie

Hendrik said...

Dag karlien

Blij voor jou dat je deze kans krijgt. Zie er al naar uit om je ervaringen te horen en wat we er eventueel kunnen mee doen.
Geniet van praag (ik was vooral verzot op de prachtige pastelkleuren van de gevels van de huizen)!

Vele groeten

Hendrik