Wednesday, November 14, 2007

Studiebezoek Prague, dag 4

Deze dag zag er ietwat anders uit dan de dagen voorheen: we zagen de stad nu eens uitgebreid op klaarlichte dag ! Het voormiddagprogramma bestond immers uit een geleide wandeling door een oud-leerkracht van de Junior Language School (de gastschool voor dit studiebezoek). We bezochten Malá Strana (de Kleine Zijde) en Staré Mesto (de Oude Stad) van Praag. We werden ook vergezeld door een aantal leerlingen van de JLS die Engels volgen; voor hen was met ons praten een heerlijke communicatieoefening: je zag ze genieten van hun 'international contacts' !
In dit bericht wat foto's voor diegenen die (met enige nostalgie) terugdenken aan een eerder bezoek; voor anderen om overtuigd te raken eens een trip naar Praag te maken :-)!

Bovenaan dit bericht: het dichtstbij: zicht op de Kleine Zijde, vervolgens de Moldau en aan de andere kant van de rivier de Oude Stad

Onder, Links: één van de ingangen van het Koninklijk Paleis (op de Kleine Zijde)
Rechts: de wissel van de koninklijke wachters (om het uur: gelukkig maar voor die mannen, want het is hier koud en het sneeuwde vandaag).

Onder, Links: De torens van de St. Vituskathedraal (op de Kleine Zijde)
Rechts: Binnenin de kathedraal, in de nieuwe aartsbisschoppelijke kapel: het art-nouveauvenster van de Slavische heiligen (Alfons Mucha)

Boven: Maria-kerkje in de Oude Stad
Onder: Op weg naar Nové Mesto (de Nieuwe Stad), aan één van de zijden van het Wenceslasplein: Grand Hotel Europa (het grote gele gebouw) in art-nouveaustijl. Prachtig ! We besloten 's avonds iets te gaan drinken in het café onderaan:
- in de rand: wist je dat ze voor de binneninrichting van de Titanic een kopie maakten van de inrichting van dit hotel ?!
- info die ik tijdens onze drink vernam in verband met onze website, Dimitri: ik had een lang gesprek met Glenn (uit de UK) over websites maken met Joomla!: hij is helemaal pro ! Misschien moet je deze site eens bezoeken: http://www.banbridgeacademy.org.uk/cms/...

Onder: Aan één van de uiteinden van het Wenceslasplein: het Nationaal Museum (op de achtergrond). Vooraan zie je de groep deelnemers: van links naar rechts:
- Günter, Salzburg, Oostenrijk
- Hassan, Ankara, Turkije
- Flor, Santiago de Compostela, Spanje
- Yalcin, Istanbul, Turkije
- Bülent, Ankara, Turkije
- Eleni, Corfu
- Glenn, Dublin, Noord-Ierland
- Hey, that's me !
- Pilar, Cordoba, Spanje
- onze gids vanmorgen

Deze namiddag moest er echter gewerkt worden ! Voor wat betreft de IWBs was er - wat mijn bescheiden mening betreft - niet veel nieuws onder de zon... De 2 belangrijkste distribiteurs - AV Media voor het Smartboard & Promethean voor Activ Board - probeerden ons elk op hun beurt te overtuigen dat hun systeem het beste was (maar daar schreef ik gisteren al iets over). Ter illustratie, onder: de vertegenwoordiger van Promethean en een aantal kinderen van de JLS tijdens de voorstelling van Active Primary (de toepassing voor de lagere school).

Wel konden we nieuwigheden vernemen in verband met de projecten die men opzet in deze reguliere school voor hoogbegaafde kinderen, en in het bijzonder hoe ze ICT inschakelen in deze programma's. Een interessante piste vond ik bvb. het werken met 'concept maps' (te vergelijken met 'mind maps', maar de conceptmaps hebben een meer hiërarchische structuur - zie Ausubel, Novak !). Zeker bij deze groep kinderen is het een handige tool om hen bij het begin van de les de map i.v.m. een topic te laten doornemen, via een onderwijsgesprek kort stil te staan bij hun vragen eromtrent (die er meestal weinig tot niet zijn), om de leerlingen vervolgens de uitbreiding aan te bieden die meer aangepast is aan hun niveau dan het gewone leerplan.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de presentaties hieromtrent: ik stel voor dat je me dit weet te vertellen en dan bezorg ik ze je ! Zo, dat was het voor vandaag... morgen is er een nieuwe dag ! Karlien.

1 comment:

biekequaghebeur said...

Dag Karlien

leuk om je blog te volgen! interessant ook! ik wil ook meteen terug naar Praag als ik de foto's zie...
Waar haal je de tijd om dit allemaal online te zetten? chapeau!