Thursday, November 15, 2007

Studiebezoek Praag, dag 5

Voor ik begin met mijn verslag van de dag, wil ik jullie nogmaals allemaal bedanken voor de fijne reacties op de rapportering van mijn studiebezoek via deze weblog; dat geeft me het gevoel dat Kortrijk toch niet zó ver weg is van Praag en dat we met z'n allen wat opsteken van dit studiebezoek ! Hopelijk ook vandaag weer...

Deel 1

Vandaag was onze laatste dag in de Junior Language School Lupacovka in Praag. Morgen bezoeken we immers de 'twin school in Znojmo'. Dat maakte deze dag wel wat bijzonder, want zowel de leraren als de kinderen wilden nog een laatste keer hun beste beentje voorzetten en pakten uit met wat ze allemaal kunnen met een IWB.
We deden dus nog enkele lesbezoeken (in lessen Engels, Spaans, aardrijkskunde & wiskunde) en kregen hierdoor nog een heel aantal 'examples of good practice' !
De kinderen die ons gisteren begeleidden in de stad, hadden daarenboven een verrassing voor ons in petto. We kregen een heuse toets over de plaatsen die we gisteren bezochten... natuurlijk via het IWB (zie foto onder: één van de kinderen die ons het vuur aan de schenen legde met vragen in verband met de Oude Stad !).

Voor wie helemaal gaat voor lesgeven met het Activ Board, heb ik trouwens nog goed nieuws: je kan via http://www.prometheanplanet.com/ (na registratie) bronnen (weblinks, flipcharts, tips,...) raadplegen en downloaden (zie afbeelding onder: een les met Activ Board gevonden op de vermelde website in het domein elektriciteit, voor de leeftijd 11-16): zo sta je (staan onze cursisten) er niet alleen voor bij het opmaken van de (eerste) lessen met de IWB !

Deze namiddag werkten we dan enerzijds aan een eigen presentatie over wat we leerden deze week (een presentatie in Activ Board alweer natuurlijk ! Powerpoint is hier compleet gedegradeerd tot een veel te statische tool...) en anderzijds aan ons groepsverslag over deze week. Gelukkig dat Glenn een Brit is; tijdens de vergadering georganiseerd door ons nationaal agentschap (de vzw Epos) zei men immers dat wanneer er geen 'native speaker' in de groep zit, het meestal de Vlamingen zijn die eraan hangen voor de eindredactie... blij dat ik daaraan ben ontsnapt (het afwerken van mijn persoonlijk verslag en de vragenlijst voor de Europese Commissie zal al genoeg werk zijn) !

Deel 2

Na het eten deze middag hadden we 1,5 uur vrij... dus namen de kans met beide handen om nog één keer een deel van Praag te zien (overdag). Omdat mijn Spaanse en Griekse collega's gehoord hadden dat Vysehrad (een deel van Praag net buiten de Nieuwe Stad) de moeite waard was, besloten we daar naartoe te trekken. En het was inderdaad de moeite (zowel de vesting op zichzelf als het uitzicht over Praag, zie foto onder, zijn om niet te vergeten)!

Tijdens onze trip met de tram nam ik de foto die je hieronder vindt: het tweede gebouw van links: één van de gebouwen van de Charles University of Prague, Faculty of Education (alle leraren in Tjechië behalen hun diploma aan de universiteit).

In Vysehrad zelf was er ook een gebouw van dezelfde factulteit: zie foto onder.

Na het namiddagprogramma gingen we vanavond snel opnieuw de stad in, want we wilden nog cadeautjes kopen voor het thuisfront en afscheid nemen van Praag 'by night' (morgen zijn we te laat terug van Znojmo om hier nogmaals van te genieten) (zie volgend bericht, over dag 6), dus...
Aan alle mooie liedjes komt een eind; ook aan dit studiebezoek... maar eerst is morgen er nog !

3 comments:

Ann Adriaenssen said...

Hallo Karlien

Met heel veel belangstelling opnieuw je verslagen van vandaag en gisteren gelezen (ik had donderdag opleiding postgraduaat mentoren en de computer- althans internet- bleef dicht!) en 'k moet zeggen dat de inhoud (vooral dan in het 2de deel) en de foto's af en toe een belletje doen rinkelen, maar 't is toch lang geleden...(ik zou in een quiz niet veel meer scoren!).

Van de brug over de Moldau herinner ik me wel nog de vele kleine winkelstalletjes met 'prutserijen' en ook de talrijke 'kunstenaars' - tekenen, schilderen maar ook muziek, mime en poppentheater ... maar 't zal er nu veel te koud zijn (wij hebben Praag immers in de maand mei bezocht, maar ook met heel veel regen!)
Nog iets wat ik me herinner zijn poppentheatervoorstellingen die we vooral 's avonds konden bijwonen, in één van die vele kleine 'theatertjes'.

Ik denk ook dat Hans en Dimitri in VIVO blij zullen zijn met de extra promotie van het 'bord', we hebben er immers een expert bij!

Ik vond het deze week wel leuk om te kunnen meegaan in je avontuur en hoop, eens je terug bent in Kortrijk, er nog meer van te kunnen horen... Ondanks dat het voor jou wel nachtelijke arbeid is (ik zie je al met kleine piepoogjes zitten op je kamer)en dat je waarschijnlijk in Praag weinig hebt geslapen (dat moet je dan maar volgende week inhalen), ben ik blij je reisverhaal te kunnen volgen. Bedankt!

Geniet nog van wat komt ...

groetjes
Ann Adriaenssen

ann derycke said...

Dag Karlien

Nog snel eventjes een korte reactie vooraleer we je maandag terugzien in VIVO. Dank voor de moeite die je deed om na de lange dagen nog de energie op te brengen om ons te laten leren en meegenieten van je ervarngen! Het zal alvast een schitterende reis geweest zijn. Ik wens je in elk geval een goede terugreis en een mooi weekend. Mooie liedjes kunnen inderdaad niet blijven duren maar ik ben ervan overtuigd dat je ook tevreden zal zijn opnieuw naar Gent te kunnen.
Vele groetjes!
Ann

luut said...

Karlien,

wat kan ik nog toevoegen aan wat de twee Ann-en schreven?
Ik wist het al lang maar het is nog maar eens bewezen : je bent een pracht van een collega. Hoe je elke dag de moed opbrengt om een uitgebreid verslag te schrijven zodat wij kunnen meegenieten en meeleren, dat is gewoon super!
Tot binnenkort
Luut