Monday, November 12, 2007

Studiebezoek Praag, dag 2

Ik probeer deze tweede dag kort samen te vatten, maar hoe doe je dat wanneer je een enorme hoeveelheid informatie te verwerken hebt gekregen ?!

Ik zal mijn dagboek vandaag in 2 delen opdelen: hetgeen ik op educatief vlak heb bijgeleerd & de randinformatie... Met wat foto's erbij moet het wel lukken om snel een sfeerbeeld te scheppen.

Deel 1

Vanmorgen werden we onthaald op de Junior Language School (Lupácova 1, Prague 3). De lokale organisator, Mr. Hausner, gaf ons een introductie over Smartboard en Active Board (ditlaatste is het bord dat wij ook hebben en dat met de software Activ Studio werkt).

Vervolgens deden we enkele klasbezoeken. Inhoudelijk konden we natuurlijk alleen de les Engels volgen; tot nog toe versta ik geen woord Tjechisch... ! In de les Engels werd het Activ Board gebruikt, in de les geschiedenis werkte de leerkracht met een Smartboard. In de les chemie zag ik de interessantste toepassingen (met een Activ Board). Eentje ervan hieronder op foto:

'De leerlingen bereiden een invuloefening voor;
deze wordt klassikaal gecorrigeerd (leerlingen noteren
het woord op de daartoe voorziene plaats op het bord);
nadien markeert men de ingevulde oplossingen;
het juiste antwoord verschijnt.'

Wat in de verscheidene lessen veel gebruikt werd, waren combinatieoefeningen, sorteeroefeningen,... De leraar chemie had deze oefeningen bovendien knap geprogrammeerd (mijn Ierse collega die al jaren met het Activ Board werkt, wist zelfs niet dat dit kon): enkel juiste antwoorden (bvb. een juiste verbindingslijn) werden geaccepteerd, fouten werden onmiddellijk gewist.
Opvallend doorheen alle lessen: daar waar je zou denken dat je via zo'n bord vooral nieuwe inhouden kan aanbieden, illustereren,... bleek het bord voornamelijk een oefen- en (tussentijdse) evaluatiefunctie te hebben (vandaar dat men hier de benaming Interactive White Board prefereert).

Deel 2

Over de middag kregen we een uurtje vrij. Samen met de Griekse deelneemster nam ik mijn kans om de Tower Praha op te gaan (met de lift)! Resultaat: een mooi uitzicht op de stad.

Deze namiddag werden we dan onthaald op het stadhuis door de burgemeester. 'Very official' ! We kregen informatie over de stad en het leven in Praag, en natuurlijk ging ze uitgebreid (té uitgebreid om hier allemaal neer te pennen) in op het onderwijssysteem in Tjechië en de scholen in Praag in het bijzonder.


Toen we buitenkwamen, was het al donker... Hoog tijd om de stad nog eens in te trekken, dus ! Maar onze 'sightseeing' viel wat tegen; niet dat de mooi verlichte monumenten, kathedralen, theaters, bruggen, de Burcht,... ons niet konden bekoren, maar het was berekoud, winderig en aan het regenen. We zochten dus onze toevlucht in een restaurant, waar we alweer vooral ervaringen uitwisselden over de onderwijssystemen in de diverse landen van de deelnemers. Tot plots het gesprek stilviel... 'We all had an overload of information, I guess !' Tijd om de dag af te sluiten en voor onszelf onze gedachten op een rijtje te zetten. Resultaat voor mij: dit blogbericht ! Tot morgen !

2 comments:

Ann Adriaenssen said...

Dag Karlien

Sedert je mailtje gisteren is mijn ochtendritueel wat aangepast... niet alleen snel de mail bekijken, maar eerst eens doorklikken (of hoe je het noemt) naar je webblog...

Een rijke ervaring, zowel op professioneel als op persoonlijk gebied ... geniet van deze week, ondanks de hoeveelheid informatie en ervaringen die je zult verwerken, en breng zeker een aantal herinneringen mee naar Kortrijk.

Ik zal zeker je verslaggeving blijven volgen en in je 2de deel eventjes kunnen terugdenken aan een vroegere 'schoolreis' in Praag, nu toch al 15 jaar geleden.
Nu, het historische deel van de stad zal wel niet veranderd zijn, hopelijk wel het culinaire (zeer goedkoop om iets te gaan eten, maar 'vettig'...). Let ook een beetje op je handtas (rugtas--> buiktas) want wij hebben daar geen aangename ervaringen mee gehad.

Veel succes en tot later!

Ann Adriaenssen

ann derycke said...

Dag Karlien

Net zoals bij Ann A. behoort het bekijken van je blog deze week tot mijn leuke to do's!
Je 2° dag lijkt me net zoals je ervaringen van dag 1 weer super-interessant en dit zowel professioneel als 'in de rand' (zoals je dat zelf noemt). Je positieve ervaringen met het 'active board' zal hopelijk onze collega's aanmoedigen dit medium ook in onze lerarenopleiding te integreren(waar mogelijk en zinvol).
Ik wens je in elk geval nog 'een mega-tijd' in Praag!
Groetjes en tot morgen,
Ann :-)